De Heulenaar

Praktijk voor integrale natuurgeneeskunde

Vergoeding vaak via aanvullende verzekering - Hierop is de eigen bijdrage niet van toepassing - Verwijskaart niet nodig

Gratis telefonisch consult
18.00-18:30
0174-295970 (ma/di/do)


Online reserveren mogelijk

Structureel lichaamswerk:

Deze methode werd ontwikkeld door Ida Rolf Ph.D. Dr. Rolf ging er vanuit dat de belangrijkste reden voor het verdikken van de fascia het verkeerd in de zwaartekracht staan is. D.m.v. deze methode, die gebruik maakt van diepe weefselmassage en bewegingsoefeningen, worden restricties in het bindweefsel afgebroken waardoor het weer mogelijk wordt om het lichaam goed uit te lijnen en chronische spanning en stress te ontladen.

Ida Rolf gaf zelf de naam Structurele Integratie aan haar werk. De meeste mensen noemen deze vorm van lichaamswerk echter Rolfing.
Alle vormen van structureel lichaamswerk, zoals bijvoorbeeld
Myoskeletal Alignment die naderhand zijn ontwikkeld zijn afgeleid van Rolfing.


Lichaamswerk werd aan het begin van de 19de eeuw ontwikkeld door mensen als Reich, Lowen, Rolf en Feldenkrais. Deze mensen ontdekten dat bij veel mensen de lichaamsfascia dik en stug was geworden waardoor het moeilijk werd te bewegen en een goede houding aan te nemen.

Een soepele fascia leidt tot een optimale staat van gezondheid en welzijn, dit is de normale en natuurlijke toestand van het lichaam!


Fascia is het weefsel dat alle spieren en organen omhult en alles in het lichaam met elkaar verbindt, het omhult onze hersenen, ons ruggenmerg, onze organen en onze spieren.
In de loop van ons leven zullen meer en meer restricties zich inbedden in de fascia waardoor men korter en stijver wordt.
Men denkt bij pijn vaak aan beknelde zenuwen, maar pijn wordt veel vaker vanuit restricties in de fascia gegenereerd.

Met lichaamswerk wordt de fascia d.m.v. zeer diepe technieken zodanig bewerkt dat er structurele veranderingen in optreden en de fascia weer soepel wordt.
Het lichaam is dan weer in staat om een goede houding aan te nemen. Emoties kunnen losgelaten worden, pijn en oud zeer verdwijnen, men gaat weer lekker in zijn vel zitten en kan makkelijker bewegen.

Er bestaan verschillende stromingen m.b.t. tot lichaamswerk t.w.:

Emotioneel lichaamswerk:

Ook wel Reichiaans lichaamswerk genoemd, werd ontwikkeld door Wilhelm Reich M.D., psychiater, seksuoloog en psychoanalyticus. Leerling en protege van Sigmund Freud. Reich ging er vanuit dat het onderdrukken van emoties de belangrijkste oorzaak is voor het stugger en dikker worden van de fascia en dat veel van onze psychologische hang-ups verankerd komen te liggen in deze fysieke structuren.
Door de restricties in de fascia treedt stagnatie op in de circulatie van niet alleen bloed en lymfe, maar ook van energie en met name de emoties (emotie betekent energie in beweging). Door het uitvoeren van bepaalde oefeningen kunnen de in de weefsels opgeslagen emoties losgelaten worden, waardoor mensen een andere kijk op het leven krijgen.

Alle vormen van emotioneel lichaamswerk die naderhand zijn ontwikkeld, zoals bijvoorbeeld Bio-energetica, of Craniosacraaltherapie zijn gebaseerd op het werk van Wilhelm Reich.

Hoe je ook tegen het ontstaan van deze restricties aankijkt, de ervaring leert dat door het manipuleren van de fascia het niet alleen mogelijk wordt een goede houding aan te nemen en een grotere bewegingsvrijheid te verkrijgen waardoor chronische pijn vermindert of verdwijnt maar dat mensen tevens vrijer en gelukkiger worden.  Aan de andere kant is het ook zo dat als mensen beter met hun emoties om leren gaan hun houding sterk verbetert!

In mijn praktijk pas ik zowel emotioneel als structureel lichaamswerk toe.