De Heulenaar

Praktijk voor integrale natuurgeneeskunde

Vergoeding vaak via aanvullende verzekering - Hierop is de eigen bijdrage niet van toepassing - Verwijskaart niet nodig

Gratis telefonisch consult
18.00-18:30
0174-295970 (ma/di/do)


Online reserveren mogelijk

Eten is een van de basisfuncties van het leven. Goede voeding heeft een sterke positieve invloed op lichaam en geest. Het zorgt voor een gezond spijsverteringssysteem, heeft zowel een reinigende als een opbouwende werking, geeft energie en verhoogt de werking van ons immuunsysteem.  Ongezonde of slechte voeding daarentegen vervuilt het lichaam en leidt uiteindelijk tot degeneratie en ziekte. Niet alleen word ons systeem dagelijks overladen door een stortvloed van toxinen maar het mist bovendien de bouwstoffen om zich hiervan te herstellen. Bewustwording van onze eet- en leefpatronen geeft inzicht.

Eten heeft bovendien ook een sociale functie, onder het genot van een hapje en een drankje worden vriendschapsbanden gesloten of bevestigd, alle belangrijke gebeurtenissen in een mensenleven worden gevierd door samen te eten.

Goed advies met betrekking tot voeding is ook:

Eet gevarieerd, onbewerkt biologisch voedsel met een lage glycemische index (<55). De glycemische index geeft aan hoe snel voeding de bloedsuikerspiegel laat stijgen. Voedingstoffen als zilvervliesrijst, volkoren (spelt)producten en bonen hebben een lage glycemische index. Vermijd voeding met een hoge glycemische index als: suiker, frisdrank, witte rijst en aardappels.

Gebruik liever geen tarweproducten, zuivel, soja of spinazie, Deze voedingsmiddelen verstoren het dopaminebeloningsysteem van het lichaam doordat ze veel exorfinen bevatten. Exorfinen zijn niet lichaamseigen morfine-achtige stoffen. Als de voeding veel exorfinen bevat maakt het lichaam geen endorfinen meer aan, waardoor het steeds moeilijker wordt om ons tevreden en gelukkig te voelen.
Zie voor meer informatie de website van Exendo.

Drink verder voldoende water en neem voldoende rust. Kauw je voedsel goed, vermeng het goed met speeksel. Neem de tijd om met aandacht te eten, geniet van je voedsel!

Voeding is van het grootste belang voor de gezondheid van de mens!

Goede voeding stelt het lichaam in staat een gezonde fysieke en mentale balans te handhaven en is de basis voor een goede gezondheid. Bovendien kunnen veel gezondheidsklachten worden behandeld met of voorkomen door een goede voeding. Je circulatie kan optimaal zijn, net zoals je houding en je kan prima in je vel zitten en goed met je emoties omgaan, zonder goede voedingsstoffen ben je dan nog steeds niet optimaal gezond! Bepaalde voedingstoffen zijn nodig om hormonaal, emotioneel en mentaal in balans te komen en te blijven. Voor een gezond lichaam zijn goede bouwstoffen nodig om structuren zoals o.a. gezond bindweefsel en een gezond aderstelsel te onderhouden dat het bloed, dat zuurstof en bouwstoffen bij de weefsels brengt en afvalstoffen afvoert, in stand houdt.

Er zijn talloze voedingsstoffen die bij frequent gebruik en in voldoende hoge doseringen medicinale effecten hebben. Goede voorbeelden zijn (biologische) broccoli, tomaten, paprika’s, aubergines, appels, zwarte bessen, amandelen, kersen, avocado’s of mango’s. Ook uien, knoflook of vis en biologische eieren bevorderen de gezondheid. Voeding is nog steeds ons beste medicijn.


Als je twijfels hebt over je voedingsstatus of wil weten hoe je je klachten kan verhelpen door je voeding aan te passen, maak dan een afspraak voor een orthomoleculair consult.

Ook voor mensen die medicijnen gebruiken is het belangrijk om eens na te laten kijken of voeding de werking van je medicijnen beïnvloedt of dat je medicijnen de opname van voedingsstoffen vermindert.


Wist je dat: